Koka je zdravá, tvrdí Bolivijci světu

čtk, zah
19. 2. 2006 9:47
La Paz - Nedávné zvolení Eva Moralese bolivijským prezidentem naznačilo, že minimálně jedna část obyvatel této nejchudší jihoamerické země může vzhlížet k budoucnosti s nadějí. Pěstitelé a prodavači koky. Dosavadní kroky prezidenta to potvrzují.
Bolivijský prezident Evo Morales
Bolivijský prezident Evo Morales | Foto: Reuters

Nestává se často, aby menu na inauguračním obědě prezidenta nabídlo i pohled do plánů dalšího rozvoje země.

Ale na inauguračním obědě bolivijského prezidenta Eva Moralese tomu tak bylo - nabídka obsahovala koláč z koky, kokové sušenky, kokové víno a kokové bonbony.

Kokové menu, které bylo předloženo 300 místním i zahraničním činitelům ve velké síni prezidentského paláce, naznačovalo, že nová bolivijská vláda se bude snažit získat mezinárodní legalizaci koky a bude z ní chtít udělat exportní komoditu, píše v reportáži z Bolívie agentura Reuters.

To může vyvolat velký odpor, protože kromě toho, že jsou kokové listy používány jako dochucovadlo a tradiční lék, jsou také surovinou pro výrobu kokainu. Americká vláda se už léta snaží pěstování koky v latinskoamerických zemích zničit.

Nové odbytiště koky ? Čína

I když levicové vedení, které se nyní dostalo v Bolívii k moci, ostře kritizuje americký kapitalismus, sdílí s americkými podnikateli některé názory na exportní trhy.

Foto: Tomáš Daněk

"Potřebujeme a chceme rozvíjet trhy pro naši koku," říká kongresmanka Leonilda Zuritová, pěstitelka koky a blízká spolupracovnice Eva Moralese.

"Zvlášť důležitá je Čína. Číňané mají rádi byliny a budou mít rádi i náš čaj z koky," soudí Zuritová.

Morales, první bývalý pěstitel koky, který řídí zemi, a první indiánský prezident Bolívie, chce uzavřít vývozní dohodu s Argentinou, kde je žvýkání kokových listů legální, ale její dovoz ne.

Kokové listy byly prohlášeny za nelegální narkotikum v roce 1961 konvencí OSN spolu s kokainem, heroinem, opiem a morfiem.

V lékařských kruzích převládá názor, že kokové listy, na rozdíl od kokainu, který se z nich vyrábí, nejsou návykové ani škodlivé. Používají se už tisíciletí jako mírný stimulant a k potlačení pocitu hladu.

Vyškrtnutí kokových listů ze seznamu OSN bylo jedním z hlavních bodů předvolební kampaně Eva Moralese. Jeho kroky ve funkci prezidenta pozorně sledují nejen jeho voliči v Bolívii, ale také Kolumbie a Peru.

Koka patří v Bolívii k nejrozšířenějším plodinám.
Koka patří v Bolívii k nejrozšířenějším plodinám. | Foto: Reuters

V Kolumbii se loni na trhu objevil nealkoholický nápoj z koky Coca-Sek. Jedna peruánská společnost vyrábí energetický nápoj na bázi koky nazvaný Vortex a vznikla již také celá řada balených kokových sušenek.

Ministr chce koku do škol

V Bolívii se z koky vyrábí šampon, krém na obličej, čaj i pilulky, které pomáhají překonávat nevolnost způsobenou velkou nadmořskou výškou. Bolivijský ministr zahraničí David Choquehuanca nedávno prohlásil, že koka by měla být součástí snídaně v bolivijských školách, protože obsahuje více vápníku než mléko.

"Musíme přimět svět, aby pochopil, že koka a kokain jsou dvě různé věci," říká jeden z největších pěstitelů koky Anacleto Rodríguez. "Potřebujeme otevřít diskusi. Alkohol a tabák, které jsou velmi škodlivé, se prodávají volně. Proč tedy ne koka?"

 

Právě se děje

Další zprávy